DJ noró ||| životopis

Potomok stepných atamanov DJ noró sa narodil 10. novembra 1963 v Košiciach po presťahovaní svojich rodičov z Tatárskej autonómnej oblasti ZSSR do Československa. Detstvo prežil so svojím otcom Muhammedom Ťukaj Abdullaom v londýnskom East Ende, odkiaľ pri svojom návrate do Košíc koncom 70. rokov doviezol na Slovensko drvivú väčšinu nahrávok punkovej a inej vtedy zakázanej hudby, ktorá sa v tých časoch práve jeho prostredníctvom začala šíriť po socialistickej republike.

Začiatkom 80. rokov stál ako manažér pri vzniku zakázanej legendárnej hudobnej skupiny Liter Geňa. Ako sólový interpret vydal diskotékový album s názvom „Superpornoshow“. Po nevydarenom manželstve, ktoré sa skončilo úmrtím jeho manželky aj dieťaťa pri pôrode, a policajnom zadržaní niekoľkých jeho kolegov z branže (Vomasta Charol, Gejza Dezorz, Agda Bavi Pain) sa DJ noró stratil. Objavil sa až po desiatich rokoch v októbri 1993 na koncertoch znovu oživenej superskupiny Liter Geňa účinkujúcej v pôvodnej dvojčlennej zostave. V rozmedzí rokov 1995 až 1997 DJ noró spolu so sakrálnym rómskym maliarom Robim Šuchtom účinkoval v experimentálnych divadelných projektoch, seansách a happeningoch divadelných skupín ((De)Formácia Gorgony, Etivadlo či Púpava. Približne v tom istom období sa začal venovať umeleckej fotografii a jej počítačovým mutáciám. V roku 1998 vystavoval v Poprade a Košiciach cyklus fotografií „Výčitky z vedomia“, ktoré dotvárali úryvky básní z knihy „Životabudič“ od Agda B. Paina. 

DJ noró je popredným členom Ignorantskej Generácie a signatárom antifeministického manifestu „Pánska Jazda“. Publikoval v Literárnom týždenníku, Slovenských Vulgárnych Novinách a inde a redaktorsky sa podieľal na vydaní zohraných spisov strateného velikána a dobrodruha Tchora Björnsona.

Žiadne komentáre: